Start     Primärvård      Psykiatri      Forskning och utveckling      Övrig verksamhet      Upphandling      Om SLSO  
sök    
Spelberoende
Den som har spelproblem eller är spelberoende har svårt att kontrollera sitt spelande om pengar. Spelandet påverkar hela livet: relationer, ekonomi, studier och arbete. Spelberoende har många likheter med riskbruk, missbruk och beroende av alkohol och droger.
De typer av spel som oftast leder till problem/beroende är snabba spel med kort tid mellan insats och resultat (till exempel spelautomater) eller spel där spelaren tror sig ha den rätta kunskapen för att vinna (till exempel trav, vadslagningsspel eller poker). 

Många börjar och fortsätter att spela i hopp om den stora vinsten som ska göra dem ekonomiskt oberoende. Andra spelar för att bli sedda och erkända för sin skicklighet som spelare. Ytterligare några spelar för att det ger en kick och är spännande medan vissa spelar för att fly från vardagen och slippa det som uppfattas som svårt i livet. När problemen - oftast de ekonomiska - blir akuta sker spelandet oftare för att jaga vinster eller för att fly från ångest, hjälplöshet och nedstämdhet.

Symtom
Om du har ett spelbeteende som stämmer överens med minst tre av punkterna nedan och om det har pågått under en längre tid, kan det vara tecken på att du har problem med spel om pengar eller är i riskzonen för att få problem.
  • Du tänker ständigt på spel (tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel).
  • För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
  • Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller sluta att spela.
  • Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta spela
  • Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
  • Du återvänder till spel när du förlorat pengar. Du vill ta revansch för förlusten.
  • Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar.
  • Du har begått brott för att få pengar till spelandet (till exempel stöld, förskingring eller förfalskning).
  • Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, utbildning eller karriärmöjlighet på grund av spelandet.
  • Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Behandling 
Beroendecentrum Stockholm erbjuder kostnadsfri öppenvårdsbehandling för personer som har problem med spel om pengar. I nuläget erbjuds individuell behandling baserad på kognitiv beteendeterapi (KBT). I ett senare skede planerar vi även att starta gruppbehandlingar.

Våra behandlare arbetar på de lokala beroendemottagningarna i Solna, Botkyrka, Södertälje, Sollentuna och Alvik. Tid erbjuds vid den mottagning som för närvarande har ledig kapacitet och styrs inte av patientens bostadsadress.

Vid frågor och anmälan till behandling kontakta chefssjuksköterska David Jamshidi . Anmälningar tas emot tisdagar kl 08:30-10:30 och fredagar kl 10:00- 12:00. Du kan också kontakta oss via Mina Vårdkontakter på Vårdguiden.

Stödlinjen erbjuder hjälp och stöd bland annat per telefon eller chatt. Här finns även möjlighet till självhjälp online. Ring dem på telefon 020-819100 eller besök deras hemsida www.stodlinjen.se.

Kontakt och länkar

Vårdguiden: Spelberoendebehandling

Stödlinjen
tel: 020-81 91 00
hemsida: www.stodlinjen.se 

Frågor och anmälan till behandling 
David Jamshidi
tel 08-123 458 63 
Anmälningar tas emot:
tisdag kl 08:30-10:30 
fredag kl 10:00- 12:00

Du kan också kontakta oss via Mina Vårdkontakter på Vårdguiden.

Informationsansvarig: Johan Franck  
Redaktör:  Marie Kristensson  infoberoendecentrum(at)sll.se
Publicerad:  2008-02-21,  senast ändrad:  2014-01-02