Vi inför elektroniskt frikort

Nu inför vi elektroniskt högkostnadsskydd och frikort – enkelt, effektivt och rättvist. 

Det innebär att du slipper att samla stämplar i remsan för högkostnadsskydd. Istället registreras det elektroniskt, på samma sätt som apotekens system idag håller reda på högkostnadsskyddet för dina receptbelagda läkemedel.

När du kommer upp i frikort får du ett virtuellt kort, men du kan också be att få ett fysiskt kort hemskickat.

- Fördelarna med elektroniskt högkostnadsskydd är många, berättar Agneta Östensson Planeryd som är projektledare för införandet inom Stockholms läns sjukvårdsområde.

- Du behöver inte själv hålla reda på hur mycket du har betalat, utan det gör systemet åt dig. Det minskar risken för att du råkar betala för mycket, utan när du kommer upp i frikort säger systemet till.

Du som har konto hos 1177 Vårdguidens e-tjänster kan där se hur mycket du betalat och hur långt du har kvar till frikort. Men du är också välkommen att fråga personalen i kassan på den mottagning där du går.

Du kan säga nej

När den mottagning som du går på har inför e-frikort så kommer du att få frågan om du vill vara med i det elektroniska systemet. Vill du inte vara med så berätta det för personalen i kassan; då behåller du ditt fysiska stämpelkort för högkostnadsskydd.

Behåll ditt fysiska kort så länge

Under en övergångsperiod kommer du att behöva behålla ditt fysiska stämpelkort och frikort, till dess att det nya systemet är helt infört. 

När du har kommit upp i frikort så gäller det i hela Sverige. Dock kan du behöva ha med dig ett fysiskt frikort om du söker vård utanför Stockholms läns landsting.

Alla vårdgivare i Stockholm är ännu inte anslutna till det elektroniska högkostnadsskyddet. Du kommer att kunna ta med dig dina kvitton till våra mottagningar när de är anslutna, så hjälper vi dig att registrera även avgifter som du betalat hos andra vårdgivare.

Tidplan

Vi börjar nu införa e-frikort på mottagningar i de norra och västra delarna av länet, för att efter årsskiftet fortsätta i söderort. Målsättningen är att e-frikort ska vara helt infört inom Stockholms läns sjukvårdsområde i slutet av februari 2016.

Publicerad 2015-11-24

Högkostnadsskydd

Det finns en gräns för hur mycket du behöver betala för sjukvård inom Stockholms läns landsting varje år.

Gränsen kallas för högkostnadsskydd och om du når upp till den får du ett frikort som ger dig fri sjukvård i ett år från det datum då du gjorde ditt första registrerade besök.

Högkostnadsskyddet är för närvarande:

  • Sjukvård: 1 100 kronor
  • Läkemedel: 2 200 kronor
  • Tekniska hjälpmedel: 2 000 kronor
  • Sjukresor: 1 400 kronor

Högkostnadsskyddet gäller inte:

  • Om du blir inlagd på sjukhus
  • Avgift för uteblivet besök
  • Vaccinationer
  • Hälsoundersökningar

Fråga gärna på din mottagning om du vill veta mer om högkostnadsskyddet.