Ny hälsomottagning i Kista

Stockholms län har fått sin tredje hälsomottagning. De tidigare mottagningarna i Handen och Södertälje har nu kompletterats med ytterligare en i Kista. 

Hälsomottagningen Järva i Kista har redan smugit igång under ledning av verksamhetschefen Pia Hallgren. I veckan var det högtidlig invigning i närvaro av hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP).

Anna Starbrink klippte bandet, i form av ett blågult måttband, och förklarade att hon såg hälsa som en frihetsfråga. Att en hälsomottagning placeras i Kista ser hon också som ett steg på vägen mot mer jämlikhet i vården.

Att inte enbart bota och lindra utan också arbeta förebyggande har blivit en viktig uppgift för vården.

– Vården ska arbeta hälsofrämjande och stödja människor att kunna leva mer hälsosamt. Många tycker att det är svårt att ändra livsstil men på våra specialiserade hälsomottagningar ska man få hjälp även med mer komplicerade hälsoproblem.

Det handlar om personer med minst fyra kriterier som otillräcklig fysisk aktivitet, riskbruk av alkohol, psykisk ohälsa eller diabetes, säger Anna Starbrink.

Verksamhetschefen för Hälsomottagningen Järva, Pia Hallgren, är glad att mottagningen har kunnat öppna och säger:

– Vår uppgift är att hjälpa patienter att nå sina mål och ett friskare liv. Ur ett samhällsperspektiv kommer vi alla att tjäna på att människor uppnår bättre hälsa och minskar sin risk för sjukdom.

Publicerad 2015-06-01