Överviktsbehandling

Från 1 januari 2019 ingår Överviktscentrum i Akademiskt specialistcentrum i Stockholms läns sjukvårdsområde.

Överviktscentrum erbjuder specialistbehandling och stöd för personer från 16 år som har grav övervikt eller fetma. Behandlingen är beteendeinriktad och man utför inte kirurgisk behandling.

För att bli patient hos Överviktscentrum behövs remiss från läkare. 

Överviktscentrum behåller sitt namn och adress men har ett nytt telefonnummer från 10 januari. 

Patienter som får sin behandling och uppföljning vid Överviktscentrum har fått information om förändringen. Som patient behöver man själv inte göra något, utan blir kallad som vanligt till sitt nästa besök. 

Rent organisatoriskt ingår Överviktscentrum i Akademiskt specialistcentrum inom Stockholms läns sjukvårdsområde. Alla medarbetare vid Överviktscentrum arbetar kvar även efter 1 januari.

Bakgrund

Förändringen är en del av Stockholms läns landstings Framtidsplan för hälso- och sjukvård. Syftet är att specialiserad behandling och forskning ska bli tillgänglig för fler patienter. Det innebär bland annat att viss vård, som kan utföras av andra vårdgivare, kommer att flyttas från Karolinska Universitetssjukhuset.

Om Akademiskt specialistcentrum 

Akademiskt specialistcentrum är ett koncept för universitetssjukvård utanför akutsjukhusen, som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde i samarbete med Karolinska Institutet. Här integreras högspecialiserad vård med forskning, utveckling, utbildning och innovation.