Välkommen till Stockholms mottagning för sexuell hälsa

Hos oss kan du få hjälp med test för könssjukdomar, preventivmedelsrådgivning, sexualrådgivning och andra samtal kring sexuell hälsa. Du som är 23 år och äldre är välkommen till oss.

Vi flyttar till Sabbatsbergs sjukhus

Stockholms mottagning för sexuell hälsa flyttar till Sabbatsbergs sjukhus. Mottagningen vid Norra bantorget har öppet till och med den 27 november. I början av december är du välkommen till våra nya, tillgängliga lokaler på Olivecronas väg 7 vid Sabbatsbergs sjukhus.

Vi återkommer med information om exakt öppningsdatum här på webbsidan längre fram. Vår nya mottagning kommer ligga till höger om huvudentrén vid Sabbatsbergs sjukhus med närhet till bussar samt Odenplans t-bana och pendeltåg.

Besök oss

Boka tid via nätet

Om du inte har några besvär eller symtom och vill testa dig för sexuellt överförda infektioner kan du boka tid direkt via 1177 Vårdguidens e-tjänster
Lediga tider släpps 5 dagar i förväg (nya tider släpps kontinuerligt).

Du kan även komma på vår drop-in mottagning.

Drop-in

  • Måndag 16-19
  • Onsdag 12-14
  • Fredag 10.30-12.30

Vi öppnar dörrarna 15 minuter före utsatt tid. OBS! På drop-in har vi endast ett begränsat antal platser och kan behöva stänga tidigare. Det är ofta högt tryck på våra drop-in mottagningar och det kan tyvärr bli fullt snabbt.

Boka tid över telefon

Ring oss för att boka tid om:

  • du har besvär eller symtom som kan bero på en könssjukdom
  • du vill få råd/recept på preventivmedel, sätta in/ta ut spiral eller p-stav
  • du behöver träffa en läkare
  • du vill komma på samtal hos kurator/samtalsterapeut vid sexuella frågor och problem

Om du önskar provsvar kan du använda e-tjänsten Beställ svar på provtagning.

Telefon

08-123 405 00

Besöksadress

Olivecronas väg 7, Sabbatsbergs sjukhus, Stockholm

Om oss

Stockholms mottagning för sexuell hälsa (SMSH) är en landstingsdriven verksamhet som ingår i Stockholms läns sjukvårdsområde. Mottagningen har sina lokaler vid Norra Bantorget i centrala Stockholm.  

På mottagningen arbetar barnmorskor, sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, kuratorer och samtalsterapeuter. Du kan även möta studenter under utbildning vid ditt besök. Alla som arbetar hos oss har tystnadsplikt.

Du som är 23 år och äldre är välkommen till oss. Om du är under 23 hänvisas du till ungdomsmottagning, se umo.se

Hos oss kan du få hjälp med:

  • Provtagning/undersökning, rådgivning och behandling av sexuellt överförda infektioner
  • Preventivmedelsrådgivning och graviditetstest
  • Rådgivning, stöd och samtal vid sexuella svårigheter/problem eller sexuellt relaterade frågeställningar

Vi erbjuder också gratis vaccination mot Hepatit A och B till vissa patientgrupper, kontakta oss för mer information.

Smittspårning

Klamydia, gonorré, syfilis, hepatit B och hiv omfattas av Smittskyddslagen. Syftet med lagen är att förhindra spridning av dessa sjukdomar. Det betyder att du är skyldig att testa dig om du får brev eller telefonsamtal med uppmaning att göra det. 

Om det skulle visa sig att du har någon av dessa sjukdomar måste du även medverka vid smittspårning, det vill säga att ge oss kontaktinformation till dina tidigare sexpartners. Vi kontaktar sedan dem med uppmaning om att testa sig. 

Vi som arbetar med smittspåring har tystnadsplikt. Det betyder att ingen av de personer som du uppger får reda på att det är du som har namngett dem.

Inför ditt besök

Ta med giltig legitimation, vid besöket blir du ombedd att uppge namn och personnummer. Vi kan hjälpa dig även om du inte har ett svenskt personnummer.

Om du behöver tolk ber vi dig kontakta oss i god tid före ditt besök så ordnar vi detta.

Om du ska testa dig för könssjukdomar är det viktigt att du inte kissar en timme innan provet tas.

Besök för provtagning och behandling av könssjukdomar som omfattas av Smittskyddslagen (klamydia, gonorré, syfilis, hiv och hepatit B) samt preventivmedelsrådgivning är alltid gratis.

När du kommer till oss

När du kommer till oss tar du en nummerlapp och går till receptionen när ditt nummer visas i displayen. Om du ska testa dig för könssjukdomar får du fylla i ett patientformulär. 

Testning hos oss

Hos oss kan du testa dig för klamydia, gonorré, hiv, syfilis och hepatit B. Vi får många förfrågningar om provtagning för mykoplasma. Mykoplasma genitalium omfattas inte av smittskyddslagen men prov kan lämnas efter bedömning av barnmorska/sjuksköterska/läkare utifrån våra riktlinjer.

Vilka tester/provtagningar som är aktuella just för dig beslutas under besöket baserat på våra medicinska riktlinjer.

Efter besöket

Om provsvaren visar att du inte har någon infektion ringer vi inte upp dig.

Om provsvaret visar att du har en infektion kontaktar vi dig inom tio dagar. Observera att vi oftast ringer från dolt nummer.

Uppstår det frågor efter besöket är du alltid välkommen att kontakta oss på telefon eller via e-tjänsterna på 1177.

Avgifter

Besök för provtagning och behandling av könssjukdomar som omfattas av Smittskyddslagen (klamydia, gonorré, syfilis, hiv och hepatit B) samt preventivmedelsrådgivning är kostnadsfria.

Övriga besök hos läkare kostar 350 kronor, och besök hos barnmorska/sjuksköterska och kurator/samtalsterapeut kostar 100 kronor.